Billede fra den 15-3-10 3 måneder med is sne og kulde.

Godt nok lidt tidligt men jeg tror på tidlig forår.

Marts /April /Maj :
Den tid er den bedste på året.


Det kribler jo for at komme i gang igen, hvad skal så gøres, pas nu på med at rode for meget med vandet, start først når temp er på ca 10 gr. Dine koier skal ikke få stress det er jo på denne årstid de er mest udsatte for sygdom og sygdomsfremkaldende organismer, se efter fiskenes adfærd. Det er vigtigt at tjekke sit vand for nitrit samt ammonium , der skal jo nok en del vandskift til for at fjerne affalds stoffer fra vandet, det kan betale sig at komme i gang med uv for solen er jo også ved at få magt så alger skal ikke have meget lys før de er i fuld gang. Så skal filter samt pumpe ses efter ved 10 gr. Her starter jeg så med at tilsætte filter bakterier 2-3 x pr uge. En god ting er dog også at tilsætte dit filter noget Zeolit jeg bruger gerne ca 10 kg hver forår. Brug det grove som jeg kommer i en filtersæk, efter en uge bliver det lagt i en kraftig gang salt vand et døgn, og så ned med det i en uge mere, derefter i salt vand igen og forfra. Om det er en korrekt måde må være op til den enkelte, jeg har gjort sådan i mange år. Vil lige gøre opmærksom  på at mit filter køre hele året. En anden vigtig ting jeg fjerner ikke de trådalger som er til stede efter vinteren, jeg venter til maj måned, tror de er med til at rense mit vand. Det kan godt være dette ikke er lige efter bogen, men virker gør det. En grundig oprensning af dammen kan evt være nødvendig alt efter hvor effektiv dit filter er, fjern blade som har lagt sig på bunden, evt slammen op hvis der er noget skidt på bunden. Små damme skal helst oprenses ca hver 3 år for slam, som er grobund for de skadelige bakterier, og dem skal vi helst undgå.


1. Vandskifte 10-15 %  Dit vand skal helst være krystal klart.
2.  Tjek for nitrit/ammonium/ph.
3.  Pumpe/filter startes op.
4.  Rens for slam også i bunden af filter.
5.  Start uv lys op.
6.  Tilsæt bakterier til filter ved ca 10 gr.
7.   Evt zeolit i filter.
8.  Se efter fiskenes adfærd / sår svamp infektion parasitter mm.
9.  Start langsomt op med fodring ved temp på 5-10 gr.


Zeolit: Er godt til at fjerne ammonium fra vandet, virker dog kun i en periode. Og det kan regenereres ved hjælp af salt 300 gr salt til 50 l vand, det skal stå sådan i et døgn ,så frigør zeoliten ammonium, du skal skylle det mange gange før du tager det i brug i gen.


Filterbakterier: Det gør at dit filter kommer til at arbejde hurtigere efter vinteren, der findes rigtig mange slags.


Velkommen til information om gydning

Koier gyder kun med sikkerhed hvis de har gennem gået en cyklus bestående af en vinter periode hvor de så at sige nulstiller deres års ur, og så en efterfølgende stigende varme periode på mindst 1000 grad dage, grad dage måles fra 15 grader og op, det vil sige når temperaturen er 15 grader en hel dag er dette = 15 grad dage stiger temperaturen til 16 den næste dag er dette = 16 grad dage disse tal lægges hver dag sammen indtil man når 1000 og så skulle hunnerne være klar, det tager normalt et par måneder at nå de 1000 grad dage...
Som med alt andet er der undtagelser, så man kan godt have gydninger før de 1000 grad dage.