Mine 11 nyeste koier alle på 50 + cm

KØNSFORSKEL PÅ KOI.

Koi under 2 år kan man ikke køns bestemme, det ville blive et gæt.  

Når de er ca 2 1/2 år begynder man at kunne se om det er en hunner eller hanner. Den bedste måde er nu at se hvem der jagter hvem når vandet bliver godt varmt.

 

                                                 Hun Koi

Fyldigere og rundere krop (ligesom hos kvinder)

glatte ved gællerne og på brystfinnerne ind mod kroppen større og rundere finner end hannen, de svulmer op inden gydningen deres farver er ikke lige så klare som hannerne når de er små. 

 

                                                 Han Koi

Har en mere ellipseformet (strømlinet krop)
klarere farver, overfladen er mere som sandpapir på gællerne + på brystfinnerne inde mod kroppen.
Producere sæd hvis man vender den om og presser fra bug mod gat. De
jagter hunnerne når de er klar til at gyde æg. Skarpt kantet og mindre finner end hunnen.

INDKØBT 2012 11 stk.

20-4-12 Så er der købt 11 stk store koier ind, og ingen hemmelighed om prisen under kr 700,- pr stk.


Nyeste skud på stammen.


Information om gydning i år 2011:
10-5-11 Mit vand ligner noget der er løgn, og det skyldes koierne er gået i leg det vil sige de gyder, da jeg stod op i morges var de i gang i planterne og det går vildt til sig skal jeg lige sige, nu her på eftermiddagen er de dog stille og rolige men jeg ved jo det forsætter nogle dage, det er ca 4 uger tidligere end sidste år.
2-6-11 Anden gang: Jeg stod op til en gang plasken og smasken koierne er i fuld gang med deres gydning og det går hårdt for sig, hele dammen ligner noget der er løgn, men jeg har jo prøvet det før, men med så store koier giver det nu noget mere kaos i dammen.
10-7-11 Tredje gang: Så er der gået gydning i den igen, de plasker rundt langs kanterne og i mine planter i hvert hjørne, det er så tredje gang i år, men det er jo selvfølgelig nogle andre hunner denne gang men det er svært at se i den aktivitet om hvor mange der er tale om. Men det er så slut med det smukke vand, for det skummer og koierne har smasket planter mm.


Information om gydning 2012
23-5-12
Første gydning jeg har valgt ikke at fange æg op i år for det er en besværligt proces samt dyrt i el varme pumpe mm og jeg drukner jo snart i koier. 
29-5-12 Anden gydning.

2010 27 store koier15-4-2010 23 Stk koier blev købt ind 27 stk blev leveret 😀
Det er tale om nogle meget flotte koier de fleste er nogle meget store koier sådan ca en halv meter pr stk og enkelte større, der er dog også nogle mindre imellem. Så nu er der kommet liv i dammen de fleste er hånd tamme, jeg er nu en meget glad mand for mange af dem er det jeg så kalder mine drømme koier. Alle mine nye koier er købt fra en og samme person, de har gået i hans dam og han har behandlet dem som sine små børn og gjort dem hånd tamme, samt de har gået ude hele vinteren. Jeg har solgt 5 stk og en enkelt er hoppet ud eller taget af en kat ? for jeg fandt kun hoved med skelet. 

Mine koier: Som så er mine drømme koier.
Målt 2010:
52 cm Sanke.
50 cm Sanke.
50 cm Sanke. Solgt.
45 cm Sanke.
28 cm Sanke.
28 cm Sanke. Død maj 2014

47 cm Showa.
45 cm Showa. Død vinteren 2013

52cm Shusui. Død vinteren 2013
49 cm Shusui.

54 cm Benigoi.
51 cm Benigoi.

65 cm Chagoi Hvid.
59 cm Chagoi Grå.
35 cm Chagoi Brun.

52 cm Asagi. Død vinteren 2012

48 cm Doitsu Sanke.

60 cm Yamabuki.

56 cm Kohagu.
50 cm Kohagu.
28 cm Kohagu. Solgt.

I min dam går der i forvejen 17-20 stk Thailandske koier som vokser meget langsomt og næsten kun i længden, de bliver aldrig sådan rigtige store som de bamser jeg har fået fat i nu, for det ligger bare ikke i generne hos dem her er tale om discount, men stadig smukke koier. 

KI BEKKO ?

25-7-11 Ki-Bekko Sådan en har jeg ledt efter længe, ja siden 2007 Nu er det så endeligt lykkes mig, godt nok kun på 11 cm men mindre kan også gøre det, måske er det min fra næste weekend og måske vokser den sig stor og smuk. Nu har jeg endelig fundet en som sælges fra et privat akvarium, den har den helt rigtige bundfarve som skal være gul, samt hovedet skal også være gul, jeg har dog været i tvivl om jeg tør købe den når den går i et akvarium uden andre koier ? Den går dog sammen med nogle guldfisk som jo også er karpe-fisk.

1-8-11 Ja det gik så ikke denne gang, så jeg må lede videre for den var ikke citron gul, men meget mere orange i det, så akvarium belysning snyder en hel del. Men købte den alligevel.

Mine 4 små koiunger 2010.

De har stået ude i vinterstuen hele vinteren nu er de sat op i en 800 l balje hvor de kom fra sidste efter år. Og de er ikke blevet kunstig fodret op, så nu går jeg ud fra at de tager foder til sig og bliver større, glæder mig til at se dem sidst på sommeren.

2-6-11 Sidste nyt de vokser helt vildt ude i sådan en 800 l kar jeg blev meget overasket over hvor store de er blevet på meget kort tid. så spændende til efteråret.
Jeg har ikke luft på, jeg har ikke filter på, kun 3 stk nøkkeroser med ler jord i potterne for de graver nok ikke så meget.

28-7-11 De vokser sig stadig større de bliver kun fodret normalt for jeg er ikke tilhænger af kunstig vækst, så snart kan jeg måske flytte dem til min lille dam, men der går nu også 10 til 20 stk koi yngel af egen avl så måske æder de større så de mindre, så det er måske ikke nogen god ide.

2011 De samme fire koiunger nu 1 år gamle.

De 3 er vokset en del, mens den mindste stort set ikke er blevet meget større. Tror faktisk det er en Benigoi, den kommer så til at gå sammen med yngel fra i år. Den mindst døde i vinteren 😥

Meget flotte koier.

Måske kan det ikke ses på billed
men de er store, og der er gods i dem.
Nogen giver gerne mange tusinde for filtre pumper mm, men når det kommer til store flotte koier så vil man ikke betale og går efter discount koier, og så tro på at de bliver som de der store kæmper til dyre penge, men det gør de bare aldrig. 3 stk af disse store kæmper ser 10 gange bedre ud i dammen end 15 små. Og så en anden ting de billige koier får næsten* aldrig den store brede krop de bliver kun lange og tynde, det er jo derfor de er sat billigt til salg. Men de her kæmper vokser sig større og større også over ryggen bliver de meget kraftige.. Der er jo en årsag til nogle koier er sorteret ud til at være dyre, selv som små har de kroppen med sig, det er her forskellen så er. Og jeg har ikke selv koier til flere tusinde kr pr stk, for mindre kan nu sagens gøre det.
Men jeg har jo selv nogle discount koier blandt mine, og selv her flere år efter de er købt er det begrænset hvor meget de er vokset, jeg prøver bare at gøre opmærksom på forskellen mellem billige og de lidt større og dyre koier, men jeg holder jo lige så meget af mine Thailandske koier. Men man kan jo gætte 2 gange på hvilke koier jeg helst se hejren så tager. Min konklusion er så i stedet for at købe 10-15 koier til kr 500-995,- Så gå efter 3-4 store japanere som så måske vil koste det samme, men til gengæld ser 10 gange bedre ud i dammen. Det er jo en fejl jeg selv har gjort alt for mange billige koier, i håb om at de en dag blev til de meget store, men det sker så bare aldrig. * Der er eksempler på det modsatte.
 

Min smukke tøs.


Hej kalle det er flotte koier du har, du skal passe på din flotte Benigoi sådan en i den kvalitet, og i den størrelse koster jo.
KoiBent

Tak til KoiBent for de pæne ord.
Ja det er en smuk tøs jeg har fået der.


KoiBent er indehaver af en større dam et sted på Strandvejen på 250.000l og jeg er bekendt med at der er 62 koier på 65-85 cm samt et imponerende filteranlæg.

Lidt om mine ynglings koier

Kigoi.

Kigoi er medlem af familien Kawarimono der er nu tale om en gul koi uden nogen metallisk glans en lysegul koi, det er som en Chagoi en af mine favoritter hvorfor den heder Kigoi på Japansk Ki betyde jo gul nogen vil jo påstå der er tale om en gul Chagoi andre vil ikke acceptere dette i øvrigt diskuteres tit hvad er forskellen mellem en Chagoi, Kigoi, Karashigois, men den diskussion er ikke værd at tage, jeg har fået ørerne i maskinen, så lad os holde os til de vigtige punkter i kvalitet stor hoved god volume af kroppen en glat og robust hale. Ki står for gul men ikke desto mindre findes den i varianter fra mere gul og over til mere rød.


Chagoi.

Havedammens Labrador.

Hvis du vil have en fisk med personlighed, skal du ikke lede længere end en Chagoi. Du vil opdage dette kæledyr er sandsynligvis mere intelligent end andre koi i dammen. Det er næsten accepteret at den er venligste af alle koi det er fordi det er den mest aggressive ved fodringstid, og næsten altid den første fisk til at blive hånd tam. Af denne grund er Chagoi undertiden købt udelukkende med henblik på at tæmme resten af ​​en gruppen, det er ikke for dens farve. Når en fisk begynder at spise fra din hånd, er det ikke svært at blive begejstret. 

For det første bør Chagoi være stor. Nu gælder dette ikke kun for de unge fisk, men du skal kunne se at fisken har været fed og robust hele dens levetid. Som unge fisk bør den være aggressiv ved fodringen og det bør være større end alle de andre fisk af samme alder. Som voksen er en Chagoi værdsat mest hvis det opfylder en skæbnen at være i en stor størrelse.

Fiskene skal være klodser i sin kropsform haleroden (grænsen) skal være tyk og fedt. Den hoved og skuldre skal være bredt, og ingen del af fisk bør være slank eller strømlinet. De brystmuskler skal være store og sejl formet, og der bør ikke være nogen splittelse i finner eller rygfinnen. Og øjnene på en Chagoi skal være aktiv og lyse, med hornhinder der er krystalklar.

Lad os se på farven og mønster. Der er to mønstre af Chagoi  med fukurin og "uden fukurin. Fukurin (foo'-Kure-in) det er når hver skala er fremhævet med en sort kant, der giver fisken et "fiskenet" mønster over brunfarvning. Dette kan mangle i scaleless Chagois og i nogle af de mange Chagoi farve varianter.

Chagoi kan også forekomme i en Ginrin udgave.

Varierende nuancer af brunt

Farven på Chagoi kan variere og her er et par af de mere populære muligheder.
Rootbeer Chagoi - Der er sandsynligvis en fancy navn for denne farve, men det er sjovere at kalde dem Rootbeer Chagoi. Disse Chagoi er brune, men det er en så intens rød/brun. Rootbeer Chagoi fås med og uden fukurin.

Grøn Chagoi - Grøn Chagoi har tendens til at være den hyggeligste af alle Chagoi farve varianter. Det er sandsynligvis fordi den grønne Chagoi altid synes at være mest sultne. For det andet, selv om den grønne Chagoi sidst bliver brun, grøn forsvinder væk (tidligt) dette faktum at fisken kommer til at have virkelig mesterlig størrelse. Den bedste Chagoi når de er unge det vil sige mindre end tre til fire år gammel, er tan-grønlig. Når denne grønne Chagoi sidst bliver brun, Grøn Chagoi kan også komme med og uden fukurin.

Brun Chagoi - Hvis du har en brun Chagoi, det burde nok have fukurin i det at definere det fra en almindelig karpe. Den brune Chagoi er den mest talrige af Chagoi og vil gøre dig meget glad.

Chagoi-Utsuri eller Cha-Utsuri (oot-surr'-ee) -Denne fisk er brun med en sort fukurin mønster, men fisken er forslået med sorte pletter. Jo dybere og mere tydelig sort og mere organiseret mønster er, jo bedre er fisken. Chagoi Utsuri eksisterer med en svag sort mønster, der er ujævnt fordelt over hele kroppen, og der er dem, der er meget kunstnerisk udseende, med dybe sorte aftegninger jævnt fordelt fra venstre til højre og frem og tilbage.

Chagoi har slægtninge såsom Ochiba Shigure og Soragoi.

Karashigoi.

Karashigoi er blevet stemplet som uafhængigt af Chagoi Karashigoi og Chagoi krop og andre egenskaber er dog så ens at det stort set ikke kan skelnes forskel med undtagelse ved farven men selv her ligner de tit Chagoi. 

Underfamilien.

Ochiba Shigure, findes også i flere farve varianter.

Soragoi.

Her kan farven gå næsten helt over i sort.

De vigtigste varianter.

 1. Kohaku
 2. Taisho Sanke
 3. Showa Sanke
 4. Tancho
 5. Chagoi
 6. Asagi
 7. Utsurimono
 8. Bekko
 9. Goshiki
 10. Shusui
 11. Kinginrin
 12. Kawarimono
 13. Ogon
 14. Kumonryū
 15. Ochiba
 16. Koromo
 17. Hikari-moyomono
 18. Kikokuryū
 19. Kin-Kikokuryū
 20. Ghost koi
 21. Butterfly koi
 22. Doitsu-goi