Billedet fra sidste år starten på vintersikring.

SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER:

SÅ SKAL VI SNART TÆNKE PÅ EFTERÅR ØV.
MEN DER ER STADIG GOD TID INDEN VINTEREN.
 
EFTERÅR 2006-2013.
September Oktober November.

Men frosten kan kommer før man ved det, efterårs ferien 2004/2009/2010/2012/2013 var der frost i uge 42. Så det gælder om at være forberedt.

2011. Vi må jo nok sige at vi er på vej til at slippe igennem dette efterår uden de helt store problemer med frosten, kun lettere nattefrost har der været.


Så skal vi til at tænke på den tid der kommer kong- vinter. Vand temperaturen vil falde der skal bruges andet foder i den kolde tid, vores Koier vil blive mindre aktive, og de vil gå dybere ned i vandet, og måske vil de ikke komme op til fodring som så skal stoppes ved ca 4-5 gr. Men med lidt hæld kan vi måske fodre frem til Oktober/November med*. Der skal tænkes på at pumpen skal hæves op til ca 35 cm under overfladen, det har jeg gjort alle år og det virker godt. En god ting er at få ordnet sine vand planter så der er så få rådne plantedele som muligt, fjern blade fra åkander og de gl blomster. Og så frem med løv net så vi undgår alle de blade der vil falde i dammen. Selv hejren har så ingen mulighed for at fange noget, har tit set den gå rundt på isen, men mine koier går jo så dybt at den ikke har nogen chance. Måske er det en god ide at se filter slanger rør mm efter inden frosten kommer, for det gør den jo. Det er måske nok smart at få givet filter en gang efterårs rengøring mens vandet stadig er lidt lunt, hele dammen skal måske også have en gang efterårs rens, slam på bunden skal fjernes, vandet skal måske have en gang kaliumparmanganet for at rense det op samt evt fjerne lidt parasitter, hvis der skulle være nogle. Det vi nok også være på sin plads at gøre et større vandskifte inden vinteren, dog vil jeg aldrig anbefale at man gør det på samme tid som en større filter rengøring. Tjek vandes ph samt nitrit og ikke mindst ammonium de to sidste dræber koier selv i meget små koncentrationer. Men følger man sine koier hver dag ses det hurtigt hvis der er noget galt. Og vigtigt mængden af fodring skal sættes ned når vandet køles ned.
JEG LADER MINE KOIER BESTEMME OG IKKE TEMPERATUREN:
*Stopper med at fodre når de ikke tigger mere.
Vinteren 2007/2008 kunne jeg også fodre koierne hele vinteren på nær ca i 8 uger.

Forrige
år: 2006/2007 kunne jeg fodre frem til forår med undtagelse af 3 x 1 uge. *Det er dog noget jeg vil advare mod, det er på egen regning hvis det går galt.

Det gjorde det så ikke hos mig, men vinteren var jo også ekstrem lun. Jeg fodre hvis mine koierne tigger dog kun i små mængder. Ved 5-6 gr tigger de dog ikke mere. Jeg fodre med vinterfoder, samt et par skiver brød med flydende honning på, men kun små mængder foder af gangen. Så jeg lader mine koier bestemme, hvis de tigger, får de foder står de nede i vandet, får de ikke noget. Det må være dem der bestemmer, og ikke hvad der står i nogle bøger. Men filteret det skal jo også kunne følge med, og ved så lave temperaturer arbejder det jo på lavt blus. 

Jeg vælger i år også at lukke ned for uv lys samt filterene til oktober/november, og tage de sidste par mdr med grønt vand. Tror også det er med til at holde vandet fri for nitrit, samt at give koierne lidt grøn foder.
Vigtigt er det dog at der er luft på dammen hele vinteren og at luftstenene ikke ligger på det dybeste, for så bliver det kolde overflade vand blandet med det mere lune bundvand.