DER VIL LØBENDE KOMME JUSTERINGER.

Har du informationer om fejl eller mangler vedrørende fiske sygdomme så vil jeg gerne modtage lidt hjælp.
karl@koi-dam-kalles.dk


27-7-15 Til alle dem der bruger deres tid på min hjemmeside  🙂 over 8.500 søgninger siden sidste gang. Nu er der 1.067.500 søgninger på siden.
Tak skal i have for jeres flittige besøg på siden. 
 

 

Gør dem tamme.

Gør dine koier hånd tamme.
Giv dem mad på samme sted hver gang.
Giv dem en lille håndfuld piller og bliv der så for at observere dem.
De modigste eller hurtigste vil begynde at spise og resten vil følge efter.
De skal se dig når de spiser.
Du må ikke gå væk fra dammen, før de er begyndt at spise.
Giv dem ikke mad den dag hvis de ikke vil spise foran dig.

Gradvist vil koi så sidestille dig med mad. Det tager normalt omkring 3 til 5 dage. Dril dem med så med dine hænder samtidig med du giver en reje eller en orm. Put nu dine hænder ned i vandet, mens de spiser. Koier vil lære at maden kommer fra din hånd.
De modigste koi vil snart blive vant til din hånd. Det er så kun et spørgsmål om tid og alle dine fisk vil svømme dig i møde hver gang du går forbi dammen

Kapilareffekten ?

Kapillarerffekten: Husk hvis du mister meget vand så er det tit rødder nede i vandet fra planter der er den væsentlige årsag til vand spild, vand kan suge sig næsten 20 cm lodret op, så før du går i panik, så tjek lige dine planter og deres rødder først. Det er ikke kun planterødder der kan forårsage den virkning, det kan også være andre materialer der er brugt sten, træ mm. Men har du et å løb/ vandfald finder du sandsynligvis årsagen der.
   

Fisk der hopper eller gnider sig gentagende gange mod genstande som på bunden, samt på siderne af dammen, de har altid et eller andet problem, det kan så skyldes vandværdierne som PH Nitrit Ammoniak samt stress hvis dine fisk har været udsat for et fangst net, samt en flytning. Det er det første der tjekkes inden nogen former for behandling mod parasitter. En enkelt fisk der slår et smut eller to mod bunden det behøver ikke at være et fare signal, faktisk kan man fange fisken op og der vil ikke vise nogen parasitter på den, så man må konstatere at den kan klø sig ligesom vi alle gør uden vi har fnat, lopper lus eller andet ubehageligt på kroppen.
Er det vandet den er galt med ja så skal der et hurtigt vandskifte til for at forbedre situationen, vandet kan være af så dårlig kvalitet at koierne simpelthen  prøver at hoppe ud af dammen, det ses også tit ved nye fisk hvor vandet er så langt fra det som de kom fra, derfor vil det altid være smart at tilvænne de ny indkøbte ved at blande vandet fra posen med vandet fra dammen i en balje, samt at tjekke at temperaturen er nogenlunde ens, husk et net over. Salt kan i nogen grad afhjælpe på stress lignede symptomer, se mere om salt længere nede i tråden.   

Carp pox.

Kaliumpermanganat er mest effektivt mod Trichodina, det reagere mod organisk materiale så behandlinger vil ikke være effektiv i grønt vand. Anvendelse mod bakterielle gælle sygdomme, men det skal afvejes mod muligheden for yderligere skader af behandling samt gentagne behandlinger kan resultere i gælle skade på dine koier.
Det bør ikke blandes med formalin det vil producerer giftige formaldehyd gas.
KP kan neutraliseres ved tilsætning af brintoverilte, en liter 3% brintoverilte blandes i 10 liter dam vand og virker til 20.000 liter.
Må ikke bruges i sol lys brug altid handsker, når du bruger kaliumpermanganat, det reagere på huden med en brun farve så det ser ud som om du ryger omkring 100 smøger om dagen Det suger alt ilt ud af vandet så der skal godt med ilt på. Jeg mener ikke stør er glad for behandlingen da det blokere deres gæller.

SALT/SYGDOM:


 
     

Salt stensalt/fodersalt skal være rent salt uden tilsatte midler.
Der er mange der spørger mig om
salt i dammen, bedst resultat hvis der behandles inden algerne kommer, men virker også når de er til stede men der går dog lidt tid før resultatet ses.
Mod trådalger 1 kg pr 1000 l vand hvis du har planter.
Op til 1,5 kg hvis der ikke er planter i dammen.
Mod parasitter skal man helt op på 3 kg pr 1000 l så i en dam på 30.000 l så det er rigtig der skal 90 kg salt i dammen, der skal gøres opmærksom på at nogle parasitter har udviklet resistens mod salt.
Det er på eget ansvar
hvis du behandler dammen med salt, jeg påtager mig ikke noget ansvar for skader.
Nu skal vi huske på koi ikke er en saltvands fisk, så det gælder ikke bare om at dosere salt for en hver pris.
Ved brug af formalin siges det at det kan springe koiens lever men er der nogen der ved det med sikkerhed eller er det en skrøne ? Men med små salt koncentrationer skulle der ikke være problemer.
Salt skulle også kunne neutralisere den giftige virkning på fisk fra nitrit, men jeg har ingen videnskabelig dokumentation på om det er rigtig, men salt beroliger samtidig koierne så det er jo værd at afprøve hvis der er problemer.    

Du kan købe fodersalt i land og fritid
Koster ca 45 kr for 25 kg

Svamp. Kan være med hvide og grønne belægninger på kroppen, det vil ofte kunne behandles med Malakit grønt eller andre svampe midler der er i handlen, man fanger de angrebne fisk op og give behandlingen i en balje, det kan dog være nødvendigt med at hele dammen skal behandles. Salt evt dammen efterfølgende.   

Dropsy. Ordet dækker jo mange forskellige slags bakterier. Mange koi ejer har haft problemer efter denne vinter, se foto under her.
Symptomerne kan være sammen klappede finner med opsvulmet bug med væske dannelse/blødninger ved gattet, koien virker sløv med skæl rejsning, samt kan have udstående øjne og problemer med balancen
Behandlingen bør altid være en antibiotisk behandling, for der vil næsten altid kommer en følge sygdom/parasit angreb som costia da fisken er svækket i forvejen, jeg går ikke ind for behandlinger for en hver pris, hvorfor lade koier lide unødvendigt ? Aflivning er måske det mest humane og det er jo den mulighed vi kan gøre for vores dyr, hvis der er tale om store dyre koier kan det måske anbefales at prøve en behandling, men koier med så store sår vil højst sandsynligt få mærker så deres værdi er 90% nedsat efterfølgende. Husk der er som regel en årsag til problemet, og den er nok i de fleste tilfælde selvforskyldt med manglende hygiejne og beskidte filtrer med slam på bunden.
Aeromonas.
Pesudomonas.
Flavobacterium Columnaris.
Mycobacter.
Sygdomme der skyldes disse bakterier.

Fin Rot- Gill Rot- Mouth Rot- Ulcer Disease- Tuberkulose.
Virus sygdomme.
Carp Pox er som regel en harmløs virus som smitter fra fisk til fisk, det er faktisk syfilis hos koier, det er nogle gele aktie gevækster ofte er de på finner, men tit også på selve kroppen, de plejer at forsvinde når vandet varmes op og må ikke skrabes af. Kan evt behandles med Virkon S som siges at kunne snuppe op til 22 forskellige virussygdomme men der er ingen garanti for det hjælper på kort sigt.
I sjælene tilfælde kan det være så slemt at koien faktisk er oversået af det, det skyldes sikkert en svækket koi i forvejen. Afhjælpes ved vandtemperaturer på over 20 gr.
Guldfisk rammes også.  


Koi Herpes Virus (KHV) Dødelig virus med op til 90% Dødsfald kræver en dyrlæge. Overlevende fra KHV udbrud kan blive bærere af virussen, og kan være i stand til at sprede sygdommen til modtagelige fisk.
Hele dammen skal rengøres med Virkon S, sygdommen er så smitsom så dammen helst skal stå tom i op til 10-12 måneder. Alt udstyr filter pumper mm kan indeholde smitte i op til 1 år efter.
Omfatter sygdomme, der skal indberettes til veterinærmyndighederne i henhold til § 25, jf. § 28, stk. 2, i lov om hold af dyr.

Spring Viremia Carp (SVC) Med op til 30% Dødsfald kræver en dyrlæge.
Hele dammen skal rengøres med Virkon S. Sygdommen er så smitsom så dammen helst skal stå tom i op til 10-12 måneder.
Omfatter sygdomme, der skal indberettes til veterinærmyndighederne i henhold til § 25, jf. § 28, stk. 2, i lov om hold af dyr.

Parasitter. De mest almindelige:
T
ypiske symptomer kan være at fiskene hopper gnider sig mod bunden og siderne på dammen,
samt udviser sløvhed, de søger til luft og står tit med sammen klappede finner. Koierne gisper efter luft i overfladen og har et øget slimlag, tit og ofte med rejste skæl, der kan være blodudtræk ved gattet som kan forveksles med bakterieangreb, de kan have hvide blege gæller.
Det kan også være med manglende appetit med hurtig gælle aktivitet.
Alle disse symptomer er typiske tegn på parasit angreb, for at finde ud af hvilke parasitter der er tale om skal der er skrab til, som så skal undersøges under et mikroskop.
Medicin: Husk altid godt med luft på, og sparsom fodring under behandling.
Som altid det er det nogle farlige stoffer hvor flere er mistænkt for cancer, så de bør bruges med omtanke og der bør aldrig behandles uden grundig konstatering af problemet. Husk at bruge handsker og gør det helst udendørs, kontakt evt dyrlæge.
Uv samt Ozon skal være slukket når der behandles.


Gill Fluke. Behandling med Flubenol. BDS Fluke.

Skinfluke. Behandling med Flubenol. BDS Fluke.
Chilodonella. Behandling med Kaliumpermanganat.  Formalin Malakit. F.M.G-Mixture.

Costia . Behandling med Kaliumpermanganat. Formalin Malakit. F.M.G-Mixture.   
Trichodina. Behandling med Kaliumpermanganat.   Formalin Malakit. F.M.G-Mixture.
White Spot. Behandling med Formalin Malakit.
F.M.G-Mixture.  


Dropsy: Et bakterie angreb på koien.

Mirakel medicin Acriflavin ?


Nej der findes ingen mirakel medicin til syge koier, og mange af de midler der findes smasker jo også filteret under behandlingen så det er tilbage til ny start, der er dog et middel der både tager og fjerne sår samt renser det op på koiens hud finner og gæller, og på en og samme tid fjerner det også del parasitter, hvis det samtidig bruges med tilsætning af salt.

så det kurerer bakterielle problemer i dammen.
Acriflavin gør ingen skade på filterbakterier og kan næsten ikke overdoseres, og koierne er total ligeglade med det tilsættes med mindre du hælder det direkte ned i hovedet på dem, de flygter ikke som de gør ved tilsætning af stort set alle de andre midler der findes. Det farver meget stærk gult så brug en gammel spand, det synes som om at vandet lyser op når det tilsættes.
Behandlingen er over flere gange 1dag 4 dag og 8 dag. 1/2 l svarer ca til 20.000 l vand.
Men i de fleste tilfælde er det ikke første valg mod parasitter.  
Costia - Chilodonella - Oodinium - Trichodina - White Spot (Fiskedræber) + Dropsy som skyldes flere forskellige bakterier.
Fin Rot- Gill Rot- Mouth Rot.

Resistente Fluke.

Gill flukes + Skin Fluke. De er næsten blevet resistente for mange af de gense medicin tyber mod fluke. Derfor er der nu snart kun et middel der virker Home Lernex Food Pro includes Praziquantel (against resistant worms)
Det gælder især for ny importeret koier hvor de Japaner Kinesere Thailænder mm har kastet medicin i hovedet på dem i årevis, så på den måde graver de deres egen død, en dag er der ingen ting der virker mod sår bakterier mm.

FISKE SYGDOMME:


Gill flukes:
Det en af de mere almindelige sygdomme i havedammen og kan optræde uden nogen årsag* Fiskene har måske altid nogle gælleorm siddende på sig under normale forhold. Men sker der ændringer i dammens tilstand, der kan stresse fiskene, så får gælle ormene en mulighed for at formere sig meget eksplosivt og kan blive et stort problem. Fiskene kan leve med ormene igennem lang tid, men de vil dø af dem på et tidspunkt hvis der ikke bliver behandlet mod dem.
Lige som med alle andre andre parasitter, klør fluke fisken, så fiskene vil gnide sig mod bunden og siderne af dammen. Gælle fluke vil kun angribe gællerne mens andre parasitter er mindre selektive så fluke kan forårsage flere problemer med fisken, den er ikke stand til at behandle ilt i vandet. koien er hængende i vandet og gisper efter luft og det indikere tydeligvis at koien ikke får ilt nok. Kommer ind med ænder fugle snegle.
 
* Stress = kulde/varme transport ny dam nyt vand.


Skin Fluke:
Det er en af ​​de store dræbere hos koier.
Det ikke fluke som sådan, men en fluke infektion som ofte går over i et yderlig problem med en bakteriel infektion, og så derefter kan det ende med døden.
Der er to typer fluke, Skin fluke og Gill flukes.
De første tegn på skin fluke er normalt en manglende appetit, ophobning af slim, og gnidninger mod bunden. Hvis du ser de tegn, bør du straks få lavet et skarb for at identificere og behandle det, før de så eksploderer i antal og gå over til en bakteriel infektion. Ofte vil koien gnider sig så meget for at befri sig af parasitten, hvilket vil føre til åbne sår som kan resultere i infektion og død. Kommer ind med ænder fugle og snegle.


Chilodonella:
Det er ikke alle encellet parasitter som er skadelige for koier, men Chilodonella kan give nogle alvorlige infektioner. Det er sjældent at denne parasit er skadeligt i selve dammen hvis der ikke er særlig mange fisk. Det er først når at den er i et stort antal at den så bliver farlig. Det er også derfor at man oftest ser denne parasit blive skadelig i overfyldte koi/ havedamme. Selve parasitten chilodonella kan man kun se via et mikroskop, da den er meget lille.
Også her udviser koien sløvhed og søger mod luft.Costia:
Er en parasit der ofte giver hudbelægninger, den vil næsten altid være til stede i dammen, den lever i huden og i gællerne på fisk, Bliver koierne stresset slår deres immunforsvar fra, og så kan Costia formere sig eksplosivt. Typiske symptomer Koierne klør sig mod bunden og siderne samt mod genstande i dammen, koien bliver sløv og vil gemme sig samt den stopper måske med at tage føde til sig og behandling vil så måske være sat ind alt for sent.Trichodina:
Det er en mikroskopisk parasit, der bruger dine koi og dam fisk som et hjem og til transport rundt i vandet.
I modsætning til andre parasitter vil trichodina ikke spise på din koier. Trichodina lever af bakterier i vandet. Det eneste tidspunkt trichodina kan forårsage dødsfald hos dine koier er når de er i et et stort stort antal i gællerne. Men den væsentligste årsag til dødsfald hos dine koier er når trichodina er når deres ekstremt irriterende kroge som forårsager skader på slim laget og på huden koien, den kan forårsager sekundære bakterielle infektioner på koien, som kan giver dødbringende sår når de så gnider sig mod genstande i din dam, og det vil igen forårsager mere skade og mere sekundære infektioner.

Når du har trichodina i din koi dam er det et tegn på dårlige vand betingelser med alt for mange koier. Trichodina kan overleve i lang tid da den bor i slam i bunden af ​​din koi dam og dit filter, forårsaget af en ophobning af fiskeaffald, fugleklatter og andet snavs. Så det hjælper at få fjernet slam fra bunden.


White Spot: (Ich) også kaldet fiskedræber.

Det klassiske tegn på en Ich infektion er tilstedeværelsen af ​​små hvide pletter på huden eller gæller. Disse ligner små blærer på huden eller finner af fiskene. Forud for forekomsten af ​​hvide pletter, kan fiskene viser tegn på irritation og gnider sig de udviser svaghedstegn med appetitløshed og nedsat aktivitet. Hvis parasitten kun er til stede på gællerne vil de hvide pletter ikke ses på alle koierne, men dine fisk vil dø i stort tal. I de koier vil gællerne være blege og meget hævede. Men fordi andre sygdomme kan have et lignende udseende skal der tages et hud skrab når de første tegn på sygdom ses. Hvis de ses bør dine koier være medicineret straks fordi små koier der er inficeret måske slet ikke overlever behandlingen.

Et sikkert tegn er næsten altid at koien står på bunden ved vandudløbet.

livscyklus på fiskedræber er 4-7 dage så jeg vil anbefale 2 behandlinger 1 dag 5 dag.

 


Frog Face: Jeg nævner lige denne sygdom med, men jeg har ikke hørt om nogen tilfælde her hjemme. Hvidlige til gullige 5 mm cyster på kroppen, finner og gæller , indre organer samt muskler

Øget slimlag sløvhed samt manglende appetit koier søger mod ilt i dammen.

Der findes ingen behandling overhovedet, så der skal overvejes en aflivning af alle koierne, og hele dammen skal rengøres med Virkon S, sygdommen er så smitsom så dammen helst skal stå tom i op til 6-10 måneder.

 


 

Oodinium: 

En parasit tilhørende gruppen af protozoer som er en en cellet organisme. Den besidder flageller som er svingtråde som benyttes ved fremdrift, benytter sig af dino sporer som er umodne frit svømmende oodinium organismer som sætter sig i hud og gæller på koien. Dino sporen sender et syleskarpt rør ned i koien hvorfra den suger alt indhold ud i hud cellen, sporerne begynder at svulme op eftersom de suger næring og omdannes til cyster der igen fyldes med sporer, cysten svulmer op og punkterer hvorved de nye dino sporer slipper ud, de har nu 48 timer til at finde en ny vært. Livscyklus er 10 dage.

 

 

 

Gill Maggots:

Andre parasitter.

Ankerorm:
Inficerede fisk er sårbare over for sekundære infektioner, som svamp kan forårsage vægttab og død.
Det er hunnerne af anchor Worm, der forårsager de fleste problemer, hanerne dør hurtigt efter parring. Hun lægger sig på fisken, og borer sig inde i kroppens væg, mens hendes blommesæk udvikle sig. Æggene klækker til frit svævende parasitter, der har brug for at finde en vært fiske inden for et par dage for at overleve, der findes gode midler i handlen til behandling.


Gill Maggots:
Maddiken er en parasit, og det er i virkeligheden ikke en maddike men mere en vandloppe/krebsdyr, larver af gælle maddiker sætter sig i gæller af koien derefter vokse de ved at suge blod, gælle maggot forbliver på de voksne koi. Gælle maddiker vil kunne ses på koien, hvis de har været der i lang tid. Gill maddiken lægger to æg det er kun hunnerne der angriber fisk, hannerne ophold i plankton sværm. Det er hovedsageligt en gælle infektion, men den kan ses på hud og finner. Gællerne rådner simpelthen væk. 
Symptomerne er meget lig gælle fluke infektion.
Infektion transporteres mellem kønsmodne voksne. Overføres tit med med levende foder samt med fisk fra natur søer. Samt når fugle bader i dit vandfald, hvor din dam er i nærheden af ​​en natur sø med fisk.
 


Eye Fluke:
Det klassiske udbrud af øje fluke forårsager grå stær i de berørte fisk og fører til et synshandicap hos dine koier som så i sidste ende giver blindhed, og de bliver så ude af stand til at brød føde sig. Der er imidlertid et andet symptom som er forbundet med angreb med eye fluke, og det er en massiv invasion af larve parasitter i kroppen ​​fisken som giver alvorlige skader.


Karpelus:
Fiske lus de kan ses med det blotte øje, og de svømmer rundt i vandet som en lille ubåd.
Den har en kompliceret livscyklus, hvilket giver problemer når der behandles. Voksne lus tilfører en gift for at hjælpe med at fordøje koiens væv. Dette gør stor skade på dine koier og i stort antal vil de være en katastrofe. Den transporteres af fugle som bader i dit vandfald og kan komme ind med nye vand planter. Når koien duppes med en 3% saltlage, vil fiske lusen forlader koien. Kræver nok hele dammen behandles, men det er meget sjælden at fiskelus viser sig.  


Epistylis:

Små vatagtige belægninger på koierne de vil springe og gnide sig mod bunden ved svær infektion vil du se rejste skæl, og sår på kroppen og huden kan falde af i flager.

 


Oodinium:
Sjælden gæst i vores koi damme, gylden brunt udslæt med øget slimlag, samt små hvide pletter
Oodinium bevæger sig hurtigere end Ich. Hvis du er uforsigtige så når du ikke at se fisken bliver angrebet af Oodinium før de begynder at miste deres blanke glans, syg dommens gamle navn er Velvet sygdom. Når du bruge en lommelygte i mørket, vil du kunne se pletterne af Oodinium de bliver mere synlige.  Nodular Disease:
Meget sjælen sygdom og godt det samme for der findes ingen behandling der virker, fiskene bliver sløve mangler appetit søger mod ilt, og de får nogle grimme cyster. Så en aflivning er nok det mest humane og eneste udvej.Glossatella:
Angriber huden samt gællerne og de få øget slimlag, koierne vil typisk gispe efter luft i overfladen de står og ryster med finner og de ryster kraftigt med hele kroppen, de vil miste lysten til foder og taber sig hurtigt. Det ligner lidt parasit angreb fra Chilodonella/Trichodina.


Hexamita:
Det er en lille sværmer på omkring 3-6 mikron i størrelse, og det er en parasit som findes i tarmkanalen ​​guldfisk og koi.
Inficerede fisk vil tabe sig og får meget tynde slimede tråde ud fra tarmen, samt kan få sår på hoved og ned langs siderne på kroppen. Symptomerne kan tage mange måneder før de viser sig, det skyldes at fiskene var i en god sundhedstilstand, da infektionen blev indført.


Tapeworm:

Bændelorm i koi kan være et problem, hovedsageligt kommer de fra dyreliv uden for koi dammen, eller fra indkøbte fisk fra andre damme eller mudder damme.
Mange tape orme arter kommer fra fugle, og snegle. Fiskene taber sig i vægt som ved Hexamita. For det meste er der kun en enkelt fisk som er smittet, og det meget sjældent at have mere end en orm ad gangen.

SALG: KOM NU NED PÅ JORDEN.


Guldbarre ? Nej det er fisk.
Jeg ved godt at alle drømmer om at få så meget som muligt for deres vare, men i disse finans krise tider så må man være realistisk.

Jeg ser en øget tendens til at mange er begyndt at prøve at sælge koier privat, på dba.dk mm, om det så skyldes krisen i økonomien her i Danmark ved jeg ikke, men jeg ser jo at folk tror det er guldbarre de har og forlanger priser på op til 2500-5000 for private koier, det er jo til priser som du kan købe dem hos koi forhandleren, hvilket jeg så ville fortrække at gøre for der har du jo rettigheder som køber ved dødsfald sygdom mm, samt er det hos en seriøs forhandler for du også papir på dem, samt der har de jo gjort et stort stykke arbejde med karantæne/undersøgelse for
KHV.
De løber jo også en stor risiko for at få deres investeringer hjem igen.

Og hvilken garanti kan du få hos en privat sælger 14 dage efter du har købt en koi ligger den måske med bugen op ad, og får du så dine kr 5000,- tilbage næppe.
Sjovt nok har næsten alle der nu sælger koier kun Japanske koier, hvilken garanti har du så på det.
Men undskyld mig, og nu bliver jeg sikkert ikke så populær

over det jeg skriver nu, men hvad tror sælger selv på her i krisen, der er der ingen der vil købe privat til de opskruet priser, hvem pokker smider nu lige kr 2500-5000 af de store sedler på bordet for en fisk, hvilket de jo i bund og grund bare er, en fisk med flotte farver, en koi.
Vågn nu lige op af drømmen, og kom ned på jorden i gen, jeg har jo selv købt mange koier privat i gennem årene, også de helt store koier på 50 + cm og måske er de også købt dyrt ind hos koi forhandlerne i tidernes morgen, men glem nu alt om det for det er helt urealistiske at tro at man kan få så meget for dem, jeg tror ikke der vil stå nogle købere i kø til dem.

Jeg har aldrig selv købt ind til de priser, hvad jeg selv har givet er ikke nogen hemmelighed, og hold nu godt fast under 700,- kr pr stk, godt nok ved en samlet større ordre. Og det ene sted købte jeg 23 og jeg fik leveret 27 stk 🙂 Og læg lige mærke til jeg skrev de blev leveret.
Men er der nogen der får solgt til de priser så er det fint nok med mig, men efter min mening det er utopi.
 

Måske private sælger af koier skulle tænke lidt anderledes, hvis man gerne vil af med sine koier, men ok det er jo tidligt på sæsonen så de kommer snart ned i pris.

Nu er det så ikke kun koier det gælder, jeg ser mange annoncer på brugte filter til kr 7000-10000 hvorfor pokker ikke få solgt dem ? I stedet for at vente på at der ingen der vil købe varen, man må jo gå ud fra at der købt nyt ind, når der skal sælges brugt, og hvad hjælper det at det har kostet 15000 kr fra nyt.

Dette er så bare min holdning og mening om brugt salg, og vi behøver jo ikke være enig og have samme opfattelse af det, men jeg hører gerne fra dig om hvad der får dig til at tro at brugt kan sælges til så høje priser. Min regnemodel siger at brugt mister 1/2 delen af prisen efter 1 år.
kr 15.000 som nyt 1 år 7.500 2 år 3.750
Hilsen kalle    
   

PRISEN PÅ KOI FRA PRIVATE.


Hvordan pokker værdi sætter man en koi som en privat person ?
Jeg ved hvad jeg gav for den hos forhandleren som en lille bitte koi, nu har jeg så proppet den med foder i 3 år, og nu er den så blevet en stor basse på 50-60 cm hvad så skal foderet regnes med, hvad med alt det vand den har svømmet rundt i.
Nej det kan man så bare ikke gøre på den måde, det er klart gav man kr 500,- vil man jo gerne have den investering hjem igen samt lidt mere for størrelsen. 

Jeg tror ikke man skal bruge koier som en investeringsobjekt her i Danmark, for alt for få ved hvad der gør en koi til udstillings fisk, og dem der ved det giver jeg bestemt stor respekt for deres arbejde med den hobby som koier så også kan være.
 

Priserne kan ændre sig hver gang der kommer nye koier hjem fra Japan, det kan skyldes valuta/leverandør priser.
 
En stor standard koi på 50 cm vil hos en forhandler typisk koste ca 2000,- kr.

En stor kvalitets koi koster væsentlig mere, men som privat hvad får dig lige til at tro dine koier er kr 3000-5000 værd, og hvad gør dig lige til ekspert ?

De fleste private koier er jo bare ganske almindelige koier og repræsentere som sådan ingen værdi, jo den værdi at man ønsker dem at få et godt hjem, for man kommer jo til at holde af dem.
 
Jeg ser en ny trend fra udlandet hvor der gives rabatter efter hvor mange koier du køber.
ved køb af 2 stk 10% 4 stk 15 % 6 stk 20% 10 stk 25%

Hvordan de pris sætter koierne hos forhandleren skal jeg slet ikke gøre mig klog på, og de skal jo også leve af det og de har det sikkert også hårdt i disse vanskelige tider.
 
Så min kritik af priserne gælder udelukkende private sælgere, med mindre de er stråmænd for leverandører og derfor ved om hvordan der skal pris sættes deres koier.
Jeg personligt ville aldrig sove roligt hvis jeg havde givet så mange penge for en koi,  på grund af vinteren, hejrer, mink mm, så vil det nok kræve et indendørs bassin.


Min konklusion er, køber du store dyre koier til flere tusinde så gå til fagmanden, gå til din koi forhandler og forlang en forklaring på hvorfor du skal give 5000,- for lige den koi du har forelsket dig i. Som ekspert må han jo vide hvorfor.

Vælger du at købe privat hvilket jeg jo selv har gjort en hel del gange, og her kan du sikkert også få mange gode koier, ja så løber du en stor risiko og det skal du være parat til, risikoen er jo at miste alle dine nuværende koier til sygdom. Derfor anbefaler jeg dig mindst 5 ugers karantæne til de ny indkøbte koier. Når man sætter nye fisk til sin gamle besætning opstår der en slags stress som så kan starte en lavine med et parasit angreb. 
Derfor skal private salgs koier ikke koste kassen. Jeg tror også mange private tror at store koier er lig med mange penge på bordet, og når de så ser hvor meget koi forhandleren tager for de store bamser, ja så håber man jo selv på en god fortjeneste, men er der købere til de mange penge ?  
God jagt
kalle.


         


ER DET IKKE BARE MYTER ?

Husk at det jeg gør er på eget ansvar.

Regeneration af Zeolit

Zeolit kan du ligger i blød i 24 timer ganske enkel, zeolitten lægges i en 10 liters spand med vand, opløs ca.100 gram salt som er natriumklorid skyl zeolitten omhyggeligt inden det så gen bruges. Zeolitten har nu frigjort Ammonium og Ammoniak, de har nu optaget Natrium fra saltet og er klar til brug dette kan gøres 3 gange.

Koier er ikke større videnskab end man gør det til.Jeg har jo altid hørt at visne blade på bunden af en dam giver store problemer, og koierne dør af de gasser der dannes når bladene rådner, det har så altid undret mig lidt for i en skov sø overlever fisk jo så ganske udmærket og her må jo siges at der ligger mange blade. Og det at bladene skulle gå i forrådnelse i koldt vand, det har jeg svært ved at kunne forstå, forrådnelse er jo den proces der foregår når dødt organisk materiale rådner, og det gør det ikke i koldt vand. Jeg har jo sat mit yngel ud i min lille dam i efteråret hvor bladene faldt af træerne, og min lille dam ligger under træer delvis i skygge, og der ca 25 cm blade på bunden og dammen er som sagt kun 85 cm dyb og mine koiyngel har overlevet denne vanskelige vinter med mindst 120 dages kulde, jeg kan se yngelen gemmer sig mellem bladene. Men nu kommer så varmen, så nu vil jeg teste om det virkeligt forholder sig som såkaldte eksperter siger at vandet bliver dårligt af det organiske materiale, jeg er sikker på vandet får en brun farve, hvilket jeg jo allerede nu kan se, og jeg er jo også sikker på det bliver mere surt end poste vand. Jeg vil ikke fjerne bladene, for nu vil jeg se hvad der sker, jeg tror ikke selv at processen vil påvirker mine koier. Det der er er vigtigt efter min mening er at der ikke ligger slam i store mængder og koilort. Jeg har dog stadig mit store filter til at kører modsat en skov sø og jeg tilsætter jo dammen en hjælpende hånd med bakterier samt mikroorganismer, spændende om dette eksperiment går godt. Som det er nu ser alle koiungerne ud til at trives godt og de er der alle sammen, jeg var bange for den and der kommer her dagligt havde ædt dem, men de gemmer sig bare i den våde dynd. Jeg er fuld klar over at bladene kan give mit vand en del nærings stoffer der kan få algerne til at stortrives, men dammen ligger delvis i skygge så jeg afventer og ser hvad der sker, men de fleste skovsøer er som regel med klart vand og fiskene trives, for jeg har jo selv fisket en del fisk i skovsøer. Der er en der har skrevet til mig at jeg skal huske at der i en skovsø er op til mange gange flere tusinde l vand, det er jo så ganske korrekt men der er jo også op til flere tons flere blade i vandet, så jeg mener ikke den påstand holder, men dejligt når nogen kommer med input og kommentere hvad jeg skriver.
Jeg har nu lidt status på min lille dam jeg havde jo ikke fjernet blade på bunden fra træerne, så det løv der faldt i efteråret det har nu ligget hele vinteren samt hele sommeren, det vil sige har, for det er stort set væk nu, jeg vil tror det er ædt af de filterbakterier samt de mikrober jeg tilsætter mit vand. Så konklusioner er at jeg ikke mere gider at hører på at det vil skade vandet/koierne mm, og i natur damme er der også fisk blade mm, det eneste minus er at vandet bliver mere brunt. 

Husk at det jeg gør er på eget ansvar.

Koier spiser helt ned til 3-4 gr. Jeg fodre til mine koier til de ikke gider spise mere og det er ved 3-4 gr. Ingen koier har taget skade af det. I alle år er der ingen af mine koier der ikke har klaret det. Foderet står ikke og rådner i deres tarme som mange siger, det er noget sludder.
Filteret kan sagens følge med ved moderat fodring i den kolde tid. Ja der er stadig liv i filteret.
Uv behøver ikke arbejde mere end 8 timer dagligt. Mit uv rør virker i 3 år ved 8 timers drift. Og vandet var bare helt klart, så hvorfor skifte rør hvert år ? Og hvorfor bruge mere strøm end nødvendigt .
Overdreven rensning af filter er unødvendig (dog skal slam væk) Jeg holder fingrene væk for overdrevet rengøring, jo mindre man roder jo bedre fungere det. Jeg renser kun filteret 3-4 gange pr år og det gøres ikke særligt grundigt, lukker vandet ud hælder et par spande dam vand over, og det er det. Mit samlet filter volumen er på 2.000 l vand (11,5 %) af dammens indhold. Det er til den store dam på ca 23.000 l så måske kan det ikke helt overføres på de små kasse filtre, de skal sikkert renses en del mere, men ikke nødvendigvis mere grundigt, men ud med slam på bunden, og ikke noget med højtryksspuling mm, jeg bruger kun dam vand til rensning. 

Rent postevand jeg giver altid mine koier rent vand når der er sket en fordampning og efter jeg har renset filter genfylder jeg altid med frisk vand, men de store vandskift med 10 % hver uge det har jeg aldrig overholdt, og det har fungeret helt uden nogen problemer her hos mig, skulle jeg efter leve det ville jeg bruge over 70 m3 vand mere årligt (8 mdr) Og med 55 forholdsvis store koier har jeg jo nok presset min dam til det aller yderste, men det fungere her hos mig, så det må også kunne fungere hos andre koi holdere.

Så meget betaler en familie på fire for vandet ved et forbrug på 170 m3 kr 9600,- i Hørsholm og når du har en dam er 170 m3 jo ikke meget.  

Husk at det jeg gør er på eget ansvar.

Foder Jeg har aldrig været særlig tro mod noget produkt og jeg ved det er en hellig ko at diskutere om hvad der er godt, og hvad der er mindre godt. Men jeg kan simpelthen ikke forstå at noget foder skal koste en bondegård når indholdet i de flest slags foder stort set er ens, jeg har aldrig set en uafhængig analyse på de forskellige slags foder, det kunne nu være meget spændende at se. Hvis man læser på indholds fortegnelsen på tør kattemaden i Netto vil man se det stort set er identisk med koifoder, jeg siger ikke man så skal fodre med katte mad, men jeg er sikke på koierne vil elske det, men om det så sviner mere i vandet ved jeg ikke, jeg synes man skal fodre med det koierne gider at spise om det koster kr 100 kr pr kg eller kr 35 må være op til den enkelte at afgøre, men min erfaring er at det billige er lige så godt som det dyre, Og hvilken garanti har man på at det dyre er bedre sundere mm ? Olien kan være harsk i de dyre mærker, lige som den kan være det i de billige.

Det betyder så ikke du bliver snydt. Men vi ved jo bare ikke om vi så bliver det. Men næsten alt koi foder bliver jo lavet af råmaterialer som i de fleste tilfælde kommer fra 2 fabrikker her i Danmark så sendes det til eksp Japan/Kina og kommer så hjem i flotte poser med en smuk koi på og mange gange en indholdsfortegnelse på Japansk, Har nogen set en test af 10 slags koi foder måske ? Hvorfor er der ingen der får lavet det hvis de nu mener deres foder er så meget bedre ? Jeg vil bare gerne se sådan et bevis. En stor test af hunde mad for et par år siden gav jo følgende resultat der er ikke væsentlig forskel på dyrt og billigt hunde foder, så det kunne lige så godt være det fra Aldi. Hvis jeg skulle fodre med de dyreste mærker ville jeg så bruge typisk ca kr 7-10.000 pr år, nu giver jeg ca kr 2400 hvilket jeg stadig synes er mange penge hvis det er det samme som er i katte mad. Jeg har dog valgt at fodre med typisk 5-6 forskellige slags foder som jeg så selv blander sammen, det gør jo at jeg håber mine koier får det de behøver. Og der er ingen tvivl om at der også fuskes med koifoder ligesom med vores egen mad, for det er en milliard industri, og lur mig det er også underlige ting i vores foder for at tjene flere penge. Jeg kan godt forstå hvis man har udstillings koier til mange tusinde kr, at man fodre med specielt foder der giver vækst samt give farver, så er det bare om det ikke skylles et væksthormon, måske skulle man tage en doping test af nogle koier :-)

OBS : EN LILLE TEST NEDERST PÅ SIDEN.


Hvis du skal bruge et billige HDMI kabel + så er der er ingen forskel på de dyre og billige for det er salgs gas, enten kan de vise et billed eller også kan de så ikke, man kan ikke måle en forskel på billedkvaliteten.
http://www.batterinet.dk/shop/hdmi-kabler-104c1.html


Ønsker du at være sikker på PC kører uden problemer og uden informations tyve så se at få fat i det gratis program der heder Heimdal Agent.
http://www.csis.dk/da/private/heimdal/


Jeg bliver jævnligt spurgt om hvad jeg gør billeder mindre med, og den kan da også bruges til Windows 7/8. Jeg har prøvet mange slags programmer, men dette lille program er så nemt. og så er den gratis. Husk 32 / 64 bit ? 
 
http://imageresizer.codeplex.com/releases/view/30247

NYHED ! 100% Gratis: Lav selv din annonce.
Allle kan være med.
Brugt-Nyt-Reklame-Bytte-Kontakt mm.
Lav selv din annonce på under et minut.
En god chance for at få solgt.
Har du noget til salg ? Så husk Pris/billed.
Gratis at bruge-Gratis at annoncere. 
Det kan give et mersalg i butikken.  
Uønsket materiale fjernes.
http://www.koi-dam-kalles.dk/4842427

  Hej! Super super side med masser af læsestof og info, som samtidig er nemt at forstå. Keep up the good work!!!!! :o)
Martin
Tak Martin jamen jeg forsætter da. 

7-3-10 Minus 19 gr i Jylland Det er meget lavt for marts måned. Kun 15 af de over 120 år med pålidelige temperaturer har været lavere. Vi oplever kun minus 19 gr i marts hvert 8 år.

Spar penge her kan du så se hvad du skal af med.
http://valutaomregneren.dk/valuta-omregner.htm

21-2-10 Smart lille program hvis du kun skal bruge en 
E mail i 10 minutter, se her.

http://10minutemail.com/10MinuteMail/

http://spar-momsen.dk/shop/frontpage.html
Her kan man få mange gode ting. Billigt

Et lille gratis program til at downloade YouTube video med. Du kan så lægge dem ind på din mobil mm.  http://download.cnet.com/YouTube-Downloader/3000-2071_4-10647340.html

24-7-09 Flere har spurgt mig om hvor der kan købes dagslys pære her er link.
http://www.lysoglup.dk/group.asp?group=32

Ønske du at lege lidt med et fotoprogram som er gratis og nemt at bruge for os amtører, så prøv dette. Picasa 3 fra Google søg efter det på Google.

Gratis program til at gøre billeder mindre med.
Det er det nemmeste program jeg har prøvet. Højreklik på billedet, og vælg så resize pictures og der efter ok, den gemmer stadig dit gl billed i den oprindelige størrelse. Ingen besværlige programmer åbner sig, man skal kun højreklikke, nemt.

http://download.microsoft.com/download/whistler/Install/2/WXP/EN-US/ImageResizerPowertoySetup.exe

God humor på Ekstrabladet, går ind for at se vejudsigten. Vejret er for dårligt vi vender tilbage når det er bedre  😀 Det kan jeg godt skrive under på. 

Bjarne Riis er imponeret 🤪
http://www.koi-dam-kalles.dk/4842448

Ser at vores finansminister ønsker sig at vi vil bruge nogle flere penge til julegaver, for det vil holde hjulene i gang i samfundet, hvorfor sender de så ikke bare et gavekort på kr 5000 til os alle inden jul ? 😙 Kan det være så svært ? og hvis vi aflevere bilag på køb, får vi 5000 kr mere 😀 
12-12-08 En lille sjov historie fra flyveturen hjem fra Tenerif, på et tidspunkt lød det i højtalerne fra det Svensk kabinepersonale at de ville komme rundt med deres skrabelodder. Hoved gevinsten var 50.000 Svenske kroner, eller som han sagde det svare vist til ca 10.000 Danske Kroner 😀

HURTIGT BILLIGT:
Denne ret har jeg lavet tit smager godt, måske mest velegnet til lidt yngre menesker, passer til ca 12 Pitabrød/Tortillasruller.
http://www.koi-dam-kalles.dk/4842430

19-11-08
NYT fra gak gak siden.
  
( Ikke for at støde nogen. Kun ment i sjov )
Jeg får nok ikke sex i aften.
Hovedpine kuren.
Underligt sted at gemme en nøgle.
Aftens afsnit af sommer.

http://www.koi-dam-kalles.dk/4842448

22-2-08 NAD C715. Hvad er det ? den er smart.
http://www.koi-dam-kalles.dk/4842459

17-2-08 Min hjemmeside er nu 1 1/2 år, hvordan er det så gået ? Næsten 9000 klik på siden denne måned 😀
http://www.koi-dam-kalles.dk/4842451

Den 1-2-08  fylder min kone 50 år, hver dag siger hun til mig, du nærmere dig jo de 60 år, mens jeg er stadig ung og kun er i fyrrerne, men det er så slut nu gamle tøs. God fødselsdag 😀 og velkommende i klubben på vej til de 60 år ( efterløn )
22-1-08 Antal søgninger på hjemmesiden er nu nederst i venstre hjørne.
16-10-07  Kalles jule æblekage !
smager bare himmelsk. Der er enkelte der siger deres kage ikke bliver bagt helt færdig, ovne kan godt svinge i temp så giv kagen 5 min mere 45-50 min.
http://www.koi-dam-kalles.dk/4842430

9-11-07 Midtvejskrise ?
http://www.koi-dam-kalles.dk/4842448

Køb/ salg/ bytte ? er der noget du kan bruge.
http://www.koi-dam-kalles.dk/6596813

Vi havde kun en tilbage, ca.50 cm. Nu har ræven været her og ædt den.
http://www.koi-dam-kalles.dk/4842456

17-10-07 Hun var ved at gøre morgenmaden klar.
http://www.koi-dam-kalles.dk/4842448

På en restaurant bemærkede jeg, at der stak en ske op af alle tjenernes brystlommer.
http://www.koi-dam-kalles.dk/4842448

9-9-07Et link til en norsk hjemmeside.
http://www.niigata.no/hagen.htm    

2-9-07 Øv øv men vi skal til det, efterår 😥
Ny side har set dagens lys.

http://www.koi-dam-kalles.dk/4842453

2-9-07 Min video på YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=qN9bV_92h_w

1-9-07. Min datters hest Maike vandt i dag 1 plads i Roskilde, på store heste dag, i klassen friser. 11 friser deltog ( se link nederst på siden, til hendes hjemmeside ) Senere blev den også kåret som dagens hest. Blandt alle racerne 25 heste som var blevet nr  1. Der deltog over 200 heste.   
27-8-07 I dag er min hjemmeside 1 år, som tiden dog flyver.
http://www.koi-dam-kalles.dk/4842451
11-8-07 Fra min side Diktatoren !
Når jeg går ind på koi forhandleres hjemmesider under koier til salg, så ser jeg flest annoncer hvor der står solgt.
I mit lokale supermarked står der ikke solgt på varene, hvem gider også købe solgte varer

3-8-07  Hej Karl
Endnu engang tak fordi vi må vise din hjemmeside frem som et godt eksempel. Vi viser din flotte hjemmeside frem i nyhedsbrevet som udkommer på mail i morgen.
Jeg håber du får rigtig mange gode besøg :o)
De bedste hilsener
Trine fra 123hjemmeside.dk
😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

1-8-07 En side er langsomt begyndt at se dagens lys, om min ferie i Barcelona kommer mere, og en del billeder vil blive lagt på.

Min datters hest ! Maike blev kåret STER. På verdensplan er det kun ca 15-20 % af frieser det lykkes for.
Det er altid kun Hollandske dommere. Der rejser rundt i hele verden for at få ensartet kvalitet. Lørdag d. 14/7-07 Fik den så 2 plads.
Tillykke med det Kamilla, Ster betyder stjerne.
Tænk hvis det var mine koier der blev kåret til stjerne😀 

18-6-07 Så dum, så dum.
I dag har jeg tabt min arb mobil, ledte som gal efter den, fik så den gode ide at ringe til den fra min private mobil. Se resten på siden sjov/diktatoren.
http://www.koi-dam-kalles.dk/4842448

31-5-07 I min gæstebog er en hilsen fra Tyskland, se deres store dam med koier.
www.koiandre.beep.de

20-5-07 Har været på besøg hos Anita der viste sin smukke have frem, med en smuk sø, og så lige nogle koier så store, op til 85 cm det kalder jeg koi basser, se billeder her.
http://www.koi-dam-kalles.dk/4842454

19-5-07 I min gæstebog en hilsen fra Sverige, samt Tyskland, fra koi damme, som er værd at besøge med store koier mm.
27-4-07 Flere har spurgt til min hund Sille. Tak skal i have, hun er ved at komme sig, der er nyt på siden Sille.
Har i dag været inde og rette på det år, jeg startet med min dam første gang, min kone mener det var i 87 og ikke 85. Unskyld flov er jeg. Og hun plejer jo at have ret.😀
Der er flere der har skrevet til mig om at krager og skader også kan tage koier, især på havedamme med lavt vand, og kun de små fisk, de hakker dem til døde😥Se siden andre dyr i haven.
Og lidt nyt om blåfisk er det blevet til, samt lidt nyt om mine koier mm.
NYT ! En side om dem vi ikke ser, men de ser vores Koiunger og andre fiskeunger. Bæster som vi ikke ser men der der, og de ser vores små fiskeunger livet er farligt.

NYT ! Er ved at skrive en side om vinter 😥 men hvor bliver den af, godt det samme  det er min mening hader vinter.
NYT !
Har lagt et par billeder ind fra besøg i 2 haver sidste år.


Test !

Test 1 kan du finde et C uden brug af cursor ? 
00000000000000000000000000000000000000000000
00000000000000000000000000000000000000000000
00000000000000000000000000000000000000000000
00000000000000000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000000000C000000
00000000000000000000000000000000000000000000
00000000000000000000000000000000000000000000
00000000000000000000000000000000000000000000


Test 2 kan du finde et 6 uden brug af cursor ?
99999999999999999999999999999999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999
99969999999999999999999999999999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999


Test 3 kan du find et n uden brug af curser ?
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmnmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm


Tillykke du har klaret den. 

Hvis du synes det var for let så kommer nu den sværre.
Test 4
Find den 44 tyvende Armerikanske president uden brug af curser ? 
😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

Ikke så dårligt du er jo en sand expert. 

Lymphocystis.

En dårlig oversættelse men lidt info er der da. Lymphocystis Sygdom
Dette typisk kronisk virusinfektion i naturen eller bundne marine og ferskvandsfisk er forårsaget af en icosahedral DNA-virus af Iridoviridae familien. Infektion kan manifestere ved go
dartede blomkål-lignende læsioner typisk placeret på finner. Sygdommen påvirker en bred vifte af fisk og er generelt betragtes som globalt. Formodede diagnosen er baseret på tilstedeværelsen af udvidede fibroblaster (op til 1 mm), som er let visualiseres med et lysmikroskop. Mikroskopisk undersøgelse typisk afslører udseendet af drue-lignende klynger af virus-laden celler. Diagnosen bekræftes histologisk. Feulgen-positive cytoplasmatiske inklusioner og en hypertrofierede kerne er pathognomonic. Sygdommen er sædvanligvis selvbegrænsende, men er æstetisk bekymring.