Pas på den kan komme til at koste penge

Hvad får en mosegris til at komme løbende ned af en stille lukket villavej ? Stoppe op og sige der er vand i haven.
Og hvorfor så lige hos mig , har haft besøg af sådan en fyr 3 gange i alt, de to første gravede sig ned ved vandkanten uden at gøre større skade, men den sidste ødelægger min folie samt fiberdug. Den gik igennem med op til flere huller.Viste du at mosegrisen er Danmarks største mus, og ikke en rotte, mange kalder dem vandrotte. Men den har hår på halen modsat rotten og den lever af planter og rødder, jeg har fanget dem med en muldvarpesaks hvor jeg har sat et stykke gulerod i.
I løbet af en sommer kan den få op til 25-30 unger så bekæmp den med det samme. Du vil kunne se om der er flyttet en ind ,ved at dit vand plumrer til , samt plantedele flyder rundt. Og ikke mindst ved de små jordhøje den laver, den er meget aktiv om dage svømmer godt og dykker gerne ned til koierne. Men at den kan ødelægge din dam skal du være klar over.

Den lille fyr koster mange penge.
Ja ny dam større filter pumpe uv smt folie filt mm løber hurtigt op i 10-20000 kr.

Stor rotte

En rotte: Denne historie har jeg haft på KoiDanmarks hjemmeside.D. 22-08-05
Har her på det sidste set en rotte svømme i min dam, var bange for at det var en mosegris,har jo en gang fået ødelagt min folie af en mosegris, der har gravet sig ned, inden vinteren vil jeg tro. Den kom frem da det blev forår, der var lavet huller helt ned til 1 m dybde mindst 10  huller, den gik i gennem folie samt fibertex. Men det er en anden historie. Men rotten gik i en fælde, her til aften, tro det eller ej så gik den i en mårfælde, og ikke i rottefælden, det var en fælde fra Harald Nyborg med store masker og ikke til rotter, men føj den var stor. (Faktisk meget smuk) lignede nu ikke en kloakrotte. Den har også været aktiv i dagtimer set den flere gange i min dam, jeg tror den jagtede fisk. Men er der nogen der ved om de er fiske-fanger ,for så har vi en fjende mere. Men nu er den død, det værste var at jeg selv måtte tage livet af den.
Fik så svar på
at rotter ikke jagter fisk og godt det samme.
Svar fra en af de mange bruger på KoiDanmark

Mårfælde

Som skrevet andet sted har jeg en mårfælde stående i min have, så jeg kan have mine høns i fred. At den så også kan bruges til at fange rotter i er en anden sag. En morgen jeg var ude i haven sad der så et mindre rovdyr i fælden, jeg viste ikke lige hvad det var for en, det var så en ilder. En nabo på vejen kom for at skyde den, han er jægere smukt lille dyr bare ikke lige i min have med høns/fugle og ikke mindst koier, for den spiser også fisk. Tror nogle af alle de koier der kan være meldt stjålet, kan være ædt af mink ilder mm.
For de findes også i alm villakvarter. Så pas på der er masser af fjender til vores damme. Det kan være farligt at være Koi.


Liste:
Fiskehejre
Fiskeørn
Havørn
Skarv
Krage
Skade
Kat
Ræv               
Måger
Odder
Ilder
Mink
Mår
Lækat
Brud
Fritte
Dværgvæsel. Danmark ? findes i Sverige.
Mosegris spiser ikke fisk men ødelægger folien
Rotte ? Spiser ikke fisk men ulækker ved dammen
Mårhund fundet flere steder i Jylland
Vaskebjørn fundet flere steder i Jylland Spiser fisk ?Hejre:

Hejre !
Her ved Usserød å lever der over 15 stk, for jeg har talt dem på sådan ca 5 km, samt i alle små søer står der en eller 2 ved vandkanten, og der er de første 25-30 små søer meget tæt på hvor jeg bor. Men der er ca 330 søer i Hørsholm kommune, måske er det den by med flest søer i landet ? Og når jeg så tænker på at åen løber helt fra Sjælsø til Nivå, så bliver det til rigtigt mange hejre. Og jeg har ikke noget imod hejren, en stor flot fugl, der bare har en fejl den spiser fisk. ØV i går sagde jeg til min kone jeg fjerner det net vi har over dammen, her i weekenden, men tror en hejre har hørt det, nu har jeg ikke set noget til dem i et par mdr. Men så i dag har jeg haft besøg af en 7 gange, først lander den på græsset hunden jager den væk, så flyver dem op på taget, for at lande igen, hunden jager den så den flyver op i toppen på et grantræ, ned igen ovs ovs hunden for da motion. LORTE-FUGL har ikke noget imod den hvis den bliver væk, nu ikke nogle gode ider om hvad jeg kan gøre, har prøvet alt fiske snørre -el- plastikhejre mm, den finder altid en måde til at fange fisk på. Mine høns giver dog hals, og så ved hunden den er der. Så jeg kom ikke af med mit net denne gang, har dog købt et nyt sort net, der kan man se koierne bedre. Har opgivet kampen med den, har nu prøvet i snart 20 år. Så kære hejre du vandt, men kun næsten, med et stort sort net spændt ud 35 cm over vandet. Har givet mig fred. Dette har jeg haft skrevet om på KoiDanmark.

Det lykkes mig at finde en effektiv hejre skræmmer.


Det lykkes har kun set hejren en gang siden Jonny blev sat op og den hejre faldt om og døde tror den snublede i min økse.

Andre bæster i haven.

DEM VI IKKE SER MEN DE ER DER.
1.Stavtæge En mester i camouflering den lure i dine planter lever af små vanddyr, men snupper gerne fiskeunger.

2.Vandrøver griber sit bytte med sine forben, snupper også fiskeunger. Pas på den kan give kraftig smertefuld stik.

3.Skorpiontægen har ikke noget med en skorpion at gøre snupper også fiskeunger.

4.Rygsvømmer spiser også smådyr og fiskeunger.

5.Bugsvømmer svømmer så ikke på ryggen, harmløs spiser affald og alger. Ikke udryd den.

6.Vandkalvlarver stor farlig røver spiser fiskeunger.

7.Vandkær største vandbille total harmløs. Op til 6 cm en kæmpebille. Ikke udryd den.

8.Fimreorm (planaria) ligner ikke en orm men nærmest en græshoppe, farligt skadedyr for fisk 1-2.5 cm.

9.Fiskeigler snylter på fisk derfor deres navn op 10 cm, flere arter.

10.Ferskvandspolyp meget farlig op til 1 cm fangearme, masseformering, spiser gerne fiskeunger kan dog udrydes med flere fiskearter, som så spiser dem.

11.Døgnfluelarver de fleste harmløse, dog en slørvingelarver snupper gerne fiskeunger.

12.Guldsmedelarver de er røvere elsker fiskeunger selv fisk på op til flere cm.

13.Muslingekrebs har ikke noget med alm krebs at gøre 2 mm snupper gerne fiskeunger.

Dette var kun et lille udpluk af små fiskedræbere, som man ikke ser til daglig, men de er der. Jeg vil også kraftigt advare mod snegle, der er vist ingen tvil om at de kan overføre sygdomme. Modtager gerne info om flere bæster.