KOI PROBLEMMER I 2010 + ANDRE ÅR.

 Vinteren 2010 :
Jeg har mistet ca 37 koier i år til kong vinter 2010.
Mine guldfisk er i live ca 25-30 stk, jeg ved godt de er mere hårdføre end koier, men en teori om bund gasser skulle have taget livet af mine koier holder så ikke for så skulle de også været omkommet, så jeg tror kun nedkøling kan være årsagen. Min pumpe var trukket op til ca 45 cm under overfladen, som alle de andre år, pumpen kører selv ned i kraft når det er vinter hvilket jeg kan se i filteret, og vandet kommer ud i dammen over overfladen så derfor er der altid åben vand. Men så gik det galt et sprunget rør/slang eller bundventil for vandstanden faldt til under pumpen og det hele gik i stå. Men hver dag var jeg ude og sørge for at der var 3 huller åben i isen, hvilket ikke var noget problem da isen var 40-45 cm over vandet, kun i midten af dammen var isen faldet sammen men selv om vi så trækker vandet fra så er dammen jo stadig 145 cm dyb, men ok 40 cm tyk is gør jo også en forskel. Men hvorfor er det så det går så galt hos flere af os ?  jeg har testet mit vand efter denne vinter for nitrit samt ammoniak og det er helt ok, så vandet er ikke blevet forurenet. Så jeg frikender mig for at skulle været hovedansvarlig for mine koiers skæbne, og dog jeg kunne jo have vinter dækket dem, men de sidste mange år har det jo ikke været nødvendigt og hvor var den globale opvarmning så i år, og hvis jeg havde kunne se hvordan det ville gå ? Men det kan jeg jo ikke bruge til noget. Men sørgeligt er det. 


20003 Efter jeg fik min dam færdig, så var det tid til at flytte koerne retur til deres nye hjem, den nye dam var ca 5 x større end den gamle dam, det skete uden de store problemer, men så få koier fylder ikke meget i 22000 l vand der var 6 koier på små 30 cm. Så der skulle købes nye koier ind, fik nogle kasser Japan koier kørt hjem fra Tyskland og de blev bare sat i dammen og det gør man så bare ikke, men det gik godt. En dag fik jeg så nogle sølv karper i fødselsdags gave, og så gik det galt. Og hjælp mine koier døde som fluer, de første 3 dage døde 15-20 stk og efter 2 uger var ca 35 ialt døde, prøvede så flere slags medicin og det så ikke ud til at virke, fik undersøgt en koi hos superkoi i Roskilde, og så fik jeg det rigtige medicin.


Jeg fik så noget medicin med hjem som virkede alle dødsfald stoppede og tak for det. Men nu var der jo ikke mere end 5 koier tilbage, samt alle mine guldfisk, sjovt nok blev de ikke syge.Tror jeg mistede ialt 30-35 koier på under 2 uger. Stort chok, og hårdt at komme over. Og det har jeg vist lært noget af. Så nye fisk blev købt hjem fra Thailand, det var en billig måde at få nye koier på igen. Det gentog jeg så året efter, og alle gik i karantæne, før de blev sat ud til de andre. Har ikke haft sygdom i snart 4 år nu. En kedelig oplevelse som jeg nok har delt med mange andre der har gjort som mig. Og aldrig aldrig mere gør jeg sådan, og nu i disse KHV tider ( Koi herpes virus ) skal vi alle passe meget mere på, for det er meget alvorlig sygdom som slår næsten alle dine koier ihjel, samt den risiko for at smitten breder sig til hele landet.

 

Ja der går så 6-7 koier samt lidt guldfisk fylder ikke meget

PARASITTER JUNI 2007

Hjælp Parasitter: Juni 2007 Mit hæld er brugt op!

Fire Dage ! og helvede bryder ud, du ser dine koier stå og hænge.
Ingen tvivl de har været der hele tiden, sikkert som en hvilende cyste, måske varmen eller andet stress har fremprovokeret et angreb. Så min behandling med Flubenol kom aldrig i gang, og det ville jo ikke have hjulpet på denne snylter. 
White Spot/Fiskedræber.


Behandling med FMG-MIX som er valgt for at udrydde de sataner. En stor tak til Patrick for hjælp. Samt tak til KoiHavedamcenter - online shop, altid hurtig svar fra Roland du har din medicin i morgen med posten. Jeg kan dog ikke rigtigt finde ud af om der skal en genbehandling til om 5 dage, nogle steder står der det skal man, andre steder 1 gange er nok, men livscyklus på fiskedræber er jo 4-7 dage i denne temp ? Se mere længere nede på siden.


Men jeg håber det går bedre denne gang, for den sidste gang mistede jeg næsten alle mine Japanske koier, og det var ikke nogen rar oplevelse.
 


 

Er der nogen hemmelighed !
min hemmelighed er vel bare lidt held samt nogle års erfaring, ja jeg gør jo ikke alt efter bogen som så mange andre og det går jo næsten altid godt, vigtigt er vandskift jeg overholder dog ikke det med 10 % vandskifte, og det er på trods af alle de koier jeg har, men jeg husker og det er vigtigt at få snask ud af filteret, bundafløb åbner 15-20 sekunder flere gange om ugen, og så ser jeg på koierne er de friske og komme en i møde for at få foder så er alt ok.


Og hvad bruger jeg så til mit vand:
Aqua-5 dry hver uge 2 spiseskefuld direkte ned i filter.
Whitepowder ca 1 gr 2-3 x pr uge. Når jeg husker det. Salt bruger jeg kun i starten af maj måned ca 10-12 kg fordelt over en uge eller 2, saltet fjerner de trådalger der er efter vinter. Vandprøver tager jeg kun hvis jeg synes der er noget galt, ser på mine koier, så det bliver måske 2-5 gange hver sommer. Tjekker ammoniak og nitrit, samt ph. Så jeg fodre 3-5 gange pr dag, 2 gange når det er koldt, 5 gange på varme dage. Bruger 5 slags foder, blander det selv sammen. Og så får de et par skiver brød med honning et par gange om ugen og de virker glade. Så mit bedste råd er.
1. Pas dit filter.
2. Ikke for meget foder på en gang.
3. Rent vand hver uge.
4. Og ikke for grundig når du ordner dit filter.
5. Det drejer sig om at fjerne overflade slam på måtter samt slam fra bunden af dit filter.

 

Se med snask der er på børster og se vandet i vortex helt snasket til

For mange koier.

Jeg ved der skrives en del om  hvor mange fisk pr 1000 l vand. Jeg må tilstå det overholder jeg ikke, og jeg har for mange koier og guldfisk, så et eller andet sted er det utroligt at jeg har så få problemer med min dam. Har stort set ingen. Er jeg bare svine heldig eller hvad, måske skyldes det at mine koier ikke er så sarte som mange vil gøre koier til. Og ja, jeg har også mistet fisk efter en vinter, landmanden mister også dyr sådan er det bare, i år 1 stor koi på 60 cm samt en lille på 12 cm .😥
Tro nu ikke at jeg hermed vil sige at det er ok, en koi død, det er en koi for meget. Og det med at der er regler for hvor mange koi pr l vand er jo ikke kun for sjov. Men aldrig en regel, der ikke kan afviges fra. Og husk på de bliver ikke mindre.


Jeg tjekker for :
1. Se efter om vandet skummer. Ved meget skum brug vandskifte som løsning, samt mindre fodring.
2. Lugt til vandet må ikke lugte af kloak/råddent , samt voldsomt af fisk men en let sødlig lugt er normal.
3. Se efter farve på vandet kan dog efterår / forår blive brunt. For mange Koier kan også give brunt vand. 
4. Fisk må ikke gå og gnide sig hele tiden, de gør det dog altid lidt, som regel efter fodring.
5. Dine fisk må ikke springe hele tiden, kan være tegn på noget galt, men de kan sagens springe uden det betyder noget, mine har altid gjort det, især lige før det bliver mørkt.
6. Se efter huller ved bredden mosegris / muldvarpe.
7. Se efter du ikke mangler vand, Vandfald/filter der evt løber over, eller det værste, der kan være et hul i folien, sker dog meget sjældent. På dage med meget blæst og varme kan der godt fordampe op til 2 cm vand.
På mine link sider, kan du se de to første link, der kommer der mange gode råd, om det mere tekniske ved dam, samt masser af information om sygdom.Se på dine koier hver dag er de som her, fuld gang i dem, kan du være sikker på dit vand er ok.

Dyre/Billige Koier

Nu kan man jo få koier fra kr 100 op til mange mange tusinde kr. Og en fisk er jo en fisk. Og nej en koi er som en juvel. Men her taler vi om koier af meget høj klasse, drømme koier, men her kan jeg ikke være med, og mindre kan også gøre det.
Men helt klart vil man være med på den vogn, så skal der tænkes helt anderledes de skal kun gå ude i sommer mdr, tages ind til vinter, og hvem vil også sove roligt hvis koier til 10.000 bliver hakket af hejren, eller bliver stjålet, samt dør - af kulde mm, og tro mig Kong vinter tager livet af de fleste her i landet.


Og stor respekt til dem der der gør så meget ud af det, der er jo også den mullighed at starte med små flotte Japanske koier og håbe de en dag vokser sig store og smukke, de kan da stadig købes til en billig penge 500-800 kr,- Og helt vildt flotte er de, og der er flere og flere der kaster sig ud i det og håber de en dag har drømme koien. Og de Japanske koier fåes jo også i mange prisklasser alt efter kvalitet. Men langt de fleste af os, har bare sådan alm koier fra Kina-Israel-Thailand og flere andre steder, og vi er glade for dem. Vi prøver jo altid at få dem så flotte som muglig, og med den rette pleje, samt foder, og godt vand, prøver vi jo alle at gøre det så godt som vores evner økonomi og tid rækker til. Der kan også stadig købes A koier fra de lande, der er mange der er blevet gode til at fremavle fine koier, de første avlsfiskene komme jo stadig fra Japan. 

 

Og hvem ville ikke have den her.

Drømme Koi

Ja hvem ville ikke gerne have råd til sådan nogle fisk, hver af dem koste mere end jeg får i løn pr mdr. Så måske min løn er for dårlig ? tænk at man ikke kan købe en Koi for en månedsløn.😀 De er så flotte så man næsten savler over dem, så måske en dag vinder jeg i lotto, hvem ved.

Og hvem ville ikke have den her.