Colieslaw salat.

Colieslaw: Dressing
4 Gulerødder groft revet.
1/4 Hvidkål hoved mellem størelse fint snittet.

2 dl Cremefraiche 9 %
1 spsk mayonnaise gerne hjemmelavet.
1½ tsk dijonsennep .
1½ tsk citronsaft.
1 tsk sukker.
Smag til med salt og peber.

LUKSUS: Boeuf stroganoff

Ca 2-2,5 kg oksemørbrad skåret i strimler.
4 fed knust hvidløg.
2 spiseske tomatpure.
200 gr bacon i tern.
500 gr champignon i skiver.
400 gr fint hakket løg.
9 store tomater uden kærner skåret i strimler.
1/2 l hjemmelavet fond/sky.
1/2 l piske fløde.
1/2 l cremefraiche. 
5 spiseske rosen paprika.
salt og frisk kværnet peber.
           

Boeuf stroganoff, som så lavet i wok stegepanden på Weber grillen kødet skal jo kun brunes da der er tale om oksemørbrad i strimler, men om jeg så kan styrer saucen med så kraftig varme ? Når den er færdig vendes kødet bare rundt i den. Der skal jo naturligvis kartoffel mos til. Og varmen var ikke et problem.

Min fremgangs måde er som følger steg kødet kun til der er brunet og lidt af gangen og gerne drysset med paprika og kom det op i en foliebakke, husk af dække det over så det ikke bliver koldt, steg champignonerne til de er brune tag dem op på en tallerken, herefter kommes bacon hvidløg og tomatpure samt resten af paprikaen i wok vigtig at pureen steges igennem så mister den sine bitre stoffer, så er det løg der skal på og steges til de er gyldne så hældes sky over og det simre til det er kogt lidt ind derefter tilsættes fløde samt cremefraichen + champignonerne og det hele koges nogle minutter inden tomaterne tilsættes kog små 1-2 minutter mere, smag til med salt peber, så kommes kødet i og det skal kun lige vendes rundt i den varme sauce. Saucen skal ikke være så tyk, men tyk nok til at den kan hænge fast på kartoffel mosen. 
Vi er enige om det ikke er en billig ret, så det er det jeg kalder gæste mad og der er mindst til 8-10 personer.

Som det ses får man jo røde hænder kan fjernes med citron/ brugt kaffegrums.

Syltede rødbeder. Hjemmelavet Rødkål.

Hjemmelavet rødbeder smager nu bedst. 1,5 kg.

Jeg koger mine rødbeder ca 1 time for så smager de som i de gode gamle dage, men de kan selvfølgelige koges mindre hvis du vil have mere bid i dem.
Rødbederne gives et koldt chok i koldt vand, når de er lettere afkølet og du kan holde på dem afgnides skallen, og de skæret i pasende skiver og hældes på 2 mellem sylte krukker, og lagen hældes på efter laurbærbladet er fjernet, peberroden er faldet ned på bunden af gryden så hvis du hælder det forsigtigt op kommer det ikke med, det gør ikke noget hvis lagen stadig er lun.

Jeg har fået en forespørgsels om lagen fra rødbeder kan genbruges. Og ja da, jeg ville selv lige koge den op og tilsætte lidt eddike, da sødmen fra rødbederne har gjort den mere sød, smag på den.
 

Agurkesalat: Klart bedre end det du køber.
Er der lage tilbage bruger jeg den til agurkesalat, skær agurk i pasende skiver gerne med kniv læg et lag på en dyb tallerken drys med fint salt læg et nyt lag agurk gentag til agurken/agurkerne er brugt, lad det hvile i en halv time og pres nu alt vandet fra dem, brug hånden hæld lage på og de er klar til spisning efter ca 10 minutter.


Lage:
3/4 l eddike.
600 gr sukke.
1 laurbærblad.
1 knivspids nellike pulver/1nellike.
1 knivspids kanel.
1
knivspids sort peber.
1spiseske revet peberod.
1 spiseske citronsaft.
Det koges op i en gryde og koger ved svag varme 2 minutter og stilles til afkøling der tilsættes en 1/2 teske Atamon.
Du kan smage lagen til hvis du mener den er for sur/sød tilsæt lidt mere eddike/sukker. Husk dog at rødbederne indeholder sødme som kommer frem i lagen efter ca 1 døgn.
Og som ved alt andet mad fremstilling kræver det en god køkken hygiejne.

Der er stadig let bid i rødkålen ønsker du den mere udkogt så giver du den bare lidt mere kogning. Laurbærblade fjernes efter kogningen, skal det på glas til senere så husk 1/2 teske Atamon. Denne opskrift er enkel og smagen overgår stadig købe rødkål med flere længder. Skal stå mindst 1-2 døgn før den spises, så kommer smagen til sin ret.
1 Rødkålshoved på størrelse med en håndbold snittes, 1 dl eddike 2 laurbærblade saften fra en appelsin 2 dl ribssaft 1 dl rørsukker 1 spiseskefuld balsamicoeddike og 1/2 teske salt koges ca 1 time. Smages evt til med sukker/eddike alt efter dine smagsløg.
Det med at komme andefedt i er godt nok for smagen hvis den er varm, men ikke særlig egnet hvis du kommer kold rødkål på en flæskestegs mad, eller ønsker at komme på glas til senere brug.
 
 

HJEMMELAVET IS.

Jeg har købt mig en en is maskine der selv fryser isen med kompressor.
 
Grund opskrift: 
Som jeg bruger til alle slags fløde is.
Der er tale om god gammel dags fløde is. 
Der findes en masse opskrifter hvor tingene bare røres sammen med en blender, og så fryses på maskinen uden nogen opvarmning, men smagen er efter min mening bedre i den gammel dags fløde is. 

Jeg har i dag forbedret tilberedningen efter flere test,
bedste resultat opnås ved brug af glukose sukkeret.

Alle vare indkøbt i Netto.
(Glukose sirup Super Brugsen)
4 pasteuriseret æggeblommer vigtigt.
100 gr økologisk rør sukker.
(evt 1 dl glukose sirup og så kun 50 gr sukker)
3 dl sød mælk.
1,25 dl piskefløde.
1 vanilje stang/pulver.
1 knivspids salt.
1-2 spiseske vodka. ( Kan undlades )

Rør sukker salt og æggeblommer samt vaniljen og mælken + fløden sammen i en gryde med et piskeris.
 
Det varmes langsom op under konstant omrøring til massen bliver tykkere ved ca 85 gr, og vigtigt det må ikke koge, denne proces kræver så absolut fuld  koncentrationsevne, brug helst et termometer som
kan købes her: Søg under måleudstyr Vare nr 013 089 8 den bruger jeg. Kr 59.95  0-110 gr
http://www.beerkits.dk/shop/frontpage.html

OBS: Ved kogning kan det hele kun kasseres.

Hæld den tykke masse retur i en skål til is maskinen, stadig skal der ske en omrøring i et par minutter, afkøl is-massen inden den skal køres på is maskinen, og tilsæt så vodkaen samt de tilberedte smagsstoffer.
( *kan evt være en pose tilberedte frosne hindbær )

Nu er det op til dig at tilsætte smags varianter til massen inden den køres færdig, som lakrids, chokolade, ananas, banan, jordbær, hindbær, blåbær, kokos, forskellige likører mm.
 
*Frosne bær kommes i en gryde uden vand og koges forsigtigt op og blendes, eller presses igennem en sigte, derefter nedkøles det inden det skal bruges.
 
Ønsker du mindre fedt kan piskefløden erstattes med græsk yoghurt 10 % men det tilsættes først når massen er afkølet, det skal blandes godt ned i is-massen.

Smid den færdige is i fryseren i ca 3-5 timer før brug, men kan sagens står i flere dage, husk låg på, for is tager smag af fryseren. 
Til 4-6 personer.

Et godt råd lav aldrig noget med rå løg under is fremstilling, med mindre du vil have smag af løg is.

Glukose Sirup gør det muligt at lave isen lækker blød og cremet i konsistensen.
 
Som ved alt mad fremstilling skal der være en god køkken hygiejne.

Smag altid på ismassen inden den køres på is maskinen, mangler den sødme tilsæt evt mere glukosesirup, tilsæt evt mere smagsstoffer.


Vil du lave is uden past æggeblommer skal massen op på mindst 87 gr. Brug gerne 2 af æggehviderne med.

         

Min is maskine fik den for en tusse på tilbud 1,7 l is på 45 minutter

BANAN IS.

Grundopskriften bruges :
Kog 2 bananer skåret i små stykker i 1/2 dl mælk + 1/2 dl piske fløde, det må ikke buldre koge men koges stille og roligt i ca 10 minutter, det lugte lidt underligt, men det kommer til at smage himmelsk, banan massen  presses igennem en si. Og vigtigt at det ikke blendes, da der vil være for grove stykker i. Der vil være en spise ske mos som ikke kan presses igennem sigten (små kerner mm) Det kasseres, bananblandingen blandes ned i grundopskriften når den er afkølet.
Tilsæt1/4 dl bananlikør.

Tips: Inden isen kommes i fryseren knæk og bland evt mørk pålægs chokolade ned i ismassen. 

Gerne overmodne bananer dem der er helt sorte i skrællen.

Se mosen bliver meget findelt brug evt en spise ske.

LAKRIDS IS.

Grundopskriften bruges :
Der startes med ca 30 lakrids piller som koges/varmes forsigtigt i 1/2 dl vand  på svag varme og under omrøring en til de er opløst i vandet, kan godt være lidt besværligt. Derefter kommes grundopskriften i samt 2 Spk Engelsk lakridspulver.
 

Rør sukker salt og æggeblommer samt vaniljen og mælken + fløden sammen i en gryde med et piskeris.
 
Det varmes langsom op under konstant omrøring til massen bliver tykkere, ved ca 85 gr, og vigtigt det må ikke koge, denne proces kræver så absolut fuld  koncentrationsevne, brug helst et termometer.

Husk uden salt/sukker
Varen kan købes se link under her.

http://www.e-deli.dk/default.aspx

Varen kan købes se link.

KOKOS IS.

Grundopskriften bruges: minus 1 dl mælk som erstattes af 1 dl kokosmælk brug alt det tykkeste som står øverst i dåsen Rør sukker salt og æggeblommer samt vaniljen og mælken/kokos mælk + fløden sammen i en gryde med et piskeris.
 
Det varmes langsom op under konstant omrøring til massen bliver tykkere ved ca 85 gr, og vigtigt det må ikke koge, denne proces kræver så absolut fuld  koncentrationsevne, brug helst et termometer.
Tilsæt 1/2 dl kokos mel inden kølingen på is maskinen, evt et skvat Malibu i stedet for vodka.

Fra Netto.

CHOKOLADE IS.

Grundopskriften bruges: Samt 2 Spk kakao pulver 
Rør sukker salt og æggeblommer samt vaniljen og mælken + fløden sammen i en gryde med et piskeris. Der tilsættes 3/4 plade 70% mørk chokolade.
 
Det varmes langsom op under konstant omrøring til massen bliver tykkere, ved ca 85 gr, og vigtigt det må ikke koge, denne proces kræver så absolut fuld  koncentrationsevne, brug helst et termometer.

Vare er fra Netto, chokoladen findes også i en variant med orange giver en anderledes smagsvariant til isen.

KALLES DELLER.

450-500 gr hakket kalv flæsk 1 1/2 tsk groft salt kødet røres sejt, 1 fint hakket løg 2 spiseske kartoffelmel 1/2 kop havregryn 3 æg et skvat mælk og et skvat piskefløde godt med groft peber lidt sød chili sauce samt 1 tsk hvidløg/urter fra Santa Maria krydderi. Det røres godt sammen i ca 3-4 minutter. Farsen hviler i 15 minutter på køl før stegning, er farsen meget fast så tilsættes lidt mere mælk. Steges på en varm pande med raps olie samt lidt paprika. Vendes først når der er en gyldenbrun stegeskorpe på. Farsen må ikke være tynd skal være fast men lind så pas på med mælk og fløde, den bliver bedst når den røres med en gryde ske. Skal der laves større mængde så gør det af 2 gange. Der bliver til 12-14 deller af denne portion.
Fedt % 3-7    giver lidt mere tørre deller.
Fedt % 7-12  giver mere saftige deller.

Plejer altid at lykkes men farsen må ikke være for tynd.

START MED LIDT DUFT AF JULE STEMNING:

Jule kage med æbler !

+ Variant med robede. Undlad et æble brug en robede undlad nødder brug græskarkerner.

Arbejdstid ca 15 min.

Der er enkelte der siger deres kage ikke bliver bagt helt færdig, ovne kan godt svinge i temp, så giv kagen 5 min mere 45-50 min.


4 dl brun farin. 
4 æg.
1 tsk vanilje.
1-2 tsk kanel.
1 tsk citronsaft.
1 tsk spise olie.
1 knivspids kardemomme.
1/2 dl flydende honning.
Alt piskes sammen 3-4 min med røre maskine.

Derefter piskes 4 dl mel i.
Samt 2 tsk bagepulver med top.

Herefter blander du det med 3-4 skrællet æbler
skåret i pasende stykker.
Samt 1/2 dl rosiner evt lidt sukat. (kan undlades)
Hældes i et smurt ildfast fad.
Drysses med hassel nødder i skiver/evt mandler.

Bages ved 175 gr i ca 45-50 min
. Åben ovnen og lad den stå i 5 min.
Serveres med flødeskum/creme fraise.


Skæres i pasende stykker.
Smager bare himmelsk. Serveres evt lun.

Når kagen er kold kan den tildækkes med  madfilm prik et par huller. Næste dag smager den rigtigt godt. 

Denne kage har jeg tit bagt går aldrig galt.

BANAN KAGE

Banan kage med chokolade.

3 dl sukker.
4 æg.
2 tsk vanilje.
1 tsk citronsaft.
1 tsk kanel.
1 tsk mad olie.
1/2 dl flydende honning.
Alt piskes sammen 3-4 min med røre maskine.

Derefter piskes 4 dl mel i.
Samt 2 tsk bagepulver med top.

3-4 modne bananer skåret i skiver. (Gerne overmodne)
Evt hakket nødder/mandler.
Chokoladen kan også hakkes i (ca 1/2 plade =100gr)

Hældes i et smurt ildfast fad.
Bages ved 175 gr i ca 45-50 min. Åben ovnen og lad den stå i 5 min.

Evt med overtræk chokolade på.
Serveres når den er kold i pasende stykker, smager bedre dag 2.

HURTIGT BILLIGT:

Denne ret har jeg lavet tit, det smager godt er måske mest velegnet til lidt yngre menesker, passer til ca 12 Pitabrød/Tortillasruller.

Liste: Alle vare er købt i Netto.
Arbejdstid ca 20 min.

12 Pitabrød eller Tortillas pande kager.
Hvidkål 1/4 hoved.
Hakket kalv/flæsk ca 450-500 gr eller oksekød.
1 stort løg.
2 spk spice mix taco. Netto.
4 spk jomfru olivenolie.
3 spk kikkoman soja sauce
2 fed hvidløg.
Peber/Chili.
2 tomater.
2 små romaine salathoveder/alm iceberg salat.
Hvidløgsdressing.

2 spk olie kommes på panden og varmes op, løget skæres i tynde skiver vendes i den varme olie.
Der efter tilsættes hvidkål der er skåret i små stykker 2-3 cm, det hele steges ca 5-7 min skal være gyldent brunt. 
Der efter hældes kikkoman på det dampes ca 1-3 min til det er tørt, og så op i et ildfast fad.
1 spk olie kommes på panden, 2 fed hvidløg hakkes groft tilsættes den varme olie steges til det er gylden.
Derefter tilsættes kødet, der vendes til det begynder at koge, og pulver taco mix tilsættes kødet steges til der ikke er mere væde, smages til med lidt chili peber, det hele vendes sammen i det ildfaste fad.
Salat/tomat skæres i tynde skiver, fyldes i brødet med hvideløgdressing på, derefter tilsættes fyld, evt mere
dressing. Smager godt, hurtigt billigt og lidt sundt.
 
Tips: Jomfru olivenolie Aldis er billig og god.
Kikkoman kan ikke altid fåes i Netto.
Fint skåret kalkun/kyllingebryst er også godt.